Website naar webshop ombouwen
Heb je al een website, maar wil je deze graag ombouwen tot een webshop? Dan is dit blogartikel geschikt voor jou.
Soepel van start met jouw eigen webwinkel
Hoe stap ik van website naar webshop over?
Heb je al een website, maar wil je deze graag ombouwen tot een webshop? Dan is deze blog geschikt voor jou. In deze blog wordt uitgelegd hoe je zelf een webshop kunt maken. Het is natuurlijk belangrijk dat je klanten veilig kunnen betalen op jouw webshop. Ook moet de webshop er betrouwbaar uitzien. Dan zijn klanten sneller geneigd om een conversie uit te voeren. In deze blog lees je wat conversies zijn en hoe je je webshop kunt optimaliseren voor conversies. Zo zorg je voor een zo hoog mogelijk conversieratio en maak je zoveel mogelijk omzet. Zo creëer je binnen een mum van tijd niet alleen een mooie webshop, maar ook een succesvolle.
- Hoe maak je een webshop?
Bij een webshop is het belangrijk dat je klanten een goed overzicht hebben van welke producten ze kunnen kopen. Voeg daarbij altijd een foto van het product toe. Vervolgens gebruik je nuttige informatie over het product bij deze foto. Het is belangrijk dat je niet langdradig bent, want dan klikken klanten snel weg. Vervolgens kies je welke betalingsmethodes jouw klanten allemaal kunnen gebruiken.
Het is vaak verstandig om zoveel mogelijk betrouwbare betalingsmethodes te gebruiken, zodat klanten zelf kunnen kiezen hoe ze willen betalen. Zo ben je al snel klaar om je webshop online te zetten en je eerste klanten te ontvangen.


- Het CMS
CMS staat voor content management system. Dit is dus een systeem waarmee je jouw content kunt beheren. Je kunt kiezen uit een kant-en-klaar CMS of een op maat gemaakt systeem voor jouw webshop. Het is vaak eenvoudiger om voor een kant-en-klaar CMS te kiezen. Als je een wat groter budget hebt, kun je ook een speciaal systeem voor jouw webshop laten ontwikkelen. Zo weet je zeker dat het systeem optimaal werkt voor jouw website.
Het CMS bepaalt eigenlijk hoe de website precies werkt en wordt daarom weleens de ‘achterkant’ van de website genoemd. Je kunt een CMS volledig laten ontwikkelen voor jouw website. Hoe ingewikkelder het CMS, hoe meer je uiteraard gaat betalen.
- Open-source CMS
Als starter wil je natuurlijk het liefst zo min mogelijk geld uitgeven aan je website. Daarom is het verstandig om voor een open-source CMS te kiezen. Een open-source CMS is een kosteloze oplossing voor het content management systeem. Een populaire variant van een open-source CMS is WordPress. Met WordPress kun je gemakkelijk je eigen website maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoe deze precies werkt. Dit regelt WordPress namelijk allemaal voor je. Met zo’n systeem heb je als het ware al de basis van je webshop. Je hoeft dan alleen nog maar eventuele uitbreidingen in te stellen als je deze nodig hebt.
Belangrijk is dat je kunt zien hoe je klanten op je website terecht zijn gekomen. Ze kunnen bijvoorbeeld van social media komen of via Google of Google AdWords op je website belanden. Ook kunnen ze wellicht via een andere website door zijn verwezen naar jouw website.


- Kant-en-klare webshop
Wil je zo snel mogelijk een webshop live zetten? Dan hoef je niet eens zelf deze webshop te ontwikkelen. Je kunt namelijk ook al een kant-en-klare webshop aanschaffen. Je kunt vaak al voor 20 euro per maand een webshop huren. Deze webshop is al helemaal ingericht en je hoeft dus alleen je eigen producten online te zetten. Je kunt een kant-en-klare webshop krijgen bij meerdere bedrijven, zoals Mijnwebwinkel, Strato en Lichtspeed.
De website is al voorzien van goede SEO, oftewel search engine optimalisation. Daarom zul je automatisch redelijk hoog in de ranglijsten van Google komen te staan. Ook zit het behoud van je domeinnaam bij de prijs in.
- Voor- en nadelen kant-en-klare webshop
Een voordeel van het huren van een kant-en-klare webshop is dat het erg gemakkelijk is. Je kunt direct aan de slag met je webshop en je hoeft hier maar weinig voor te betalen. Gaat er iets mis met je webshop of heb je technische problemen? Dan kun je bellen naar de helpdesk en word je direct geholpen. Bovendien krijg je een voorraad- en betalingsysteem bij de webshop, zodat je klanten direct kunnen kopen.
Een nadeel aan een kant-en-klare webshop is dat je de webshop niet precies zo kunt inrichten als jij wilt. De webshop wordt daarom simpeler en lijkt meer op de winkels van concurrenten. Daarom is het lastiger om een webshop met toegevoegde waarde te bieden.


- Conversie optimalisatie
Zodra je een webshop hebt, of je die nou kant-en-klaar hebt gekocht of op maat hebt laten maken, moet je ervoor zorgen dat je succesvol wordt. Dat doe je door middel van conversie optimalisatie. Een conversie betekent dat een klant overgaat tot aankoop. Zodra een bezoeker van je webshop dus een product of dienst bij je koopt, maak je een conversie.
Het doel van een webshop is om zoveel mogelijk conversies te behalen. Je wilt immers dat je bezoekers zoveel mogelijk kopen. Conversie optimalisatie betekent dat je de webshop optimaliseert om zoveel mogelijk conversies te krijgen. Denk daarbij vooral aan gebruiksvriendelijkheid en aan een betrouwbare uitstraling.
- Soorten conversies
Je hoeft niet per se iets te verkopen om een conversie te krijgen. Je kunt je klanten ook ertoe zetten om andere dingen te doen, bijvoorbeeld om zich aan te melden voor de nieuwsbrief. Als de klant immers elke maand een nieuwsbrief ontvangt, is de kans groter dat hij of zij later nog een aankoop gaat doen. Dit wordt een zachte conversie genoemd, oftewel een indirecte aankoop.
Als de klant wel direct iets koopt, dan heet dat een harde conversie. Denk hierbij aan het aanschaffen van een product of dienst of aan het aangaan van een abonnement. Hiermee verhoog je direct je omzet.


- Conversie attributie
Als je je conversies wilt optimaliseren, is het belangrijk om te doen aan conversie attributie. Conversie attributie betekent dat je kunt zien hoe je klanten op je website zijn gekomen. Stel je maakt bijvoorbeeld reclame voor je website via Google AdWords. Dan wil je natuurlijk weten hoeveel extra bezoekers en conversies je krijgt via deze reclame.
Dit kun je zien via Google Analytics. Zo kun je zien of het het waard was om deze reclame te betalen of dat je er eigenlijk alleen maar verlies mee hebt behaald. Ook kun je via Google Analytics zien of je klanten via social media, Google of via andere websites op jouw website zijn beland. Zo weet je waarin je in het vervolg kunt gaan investeren.
- Wat is heatmaps?
Naast Google Analytics kun je ook heatmaps gebruiken. Dit is een tool waarmee je kunt zien welke delen van jouw website het beste werken. Je krijgt via heatmaps een soort virtuele kaart te zien van jouw website. Je kunt op deze kaart zien welke delen van je website vaak en minder vaak bezocht worden. Ook kun je zien op welke knoppen en links er vaak wordt geklikt en op welke niet.
Zo weet je hoe je je website beter kunt inrichten en waarin je kunt gaan investeren. Vooral de call-to-action knop is erg belangrijk, oftewel de knop waarmee klanten ook daadwerkelijk gaan betalen. Met heatmaps kun je zien of deze knop op de juiste plaats staat.
