Wat is een conversie?

In deze blog wordt haarfijn uitgelegd wat een conversie precies is en hoe je meer conversies krijgt.

de betekenis van conversie

Wat wordt er met een conversie bedoelt?

Conversies krijg je op je webshop wanneer een bezoeker een proces succesvol afrondt. Elke website is weer op zoek naar een andere soort conversies. Is het bijvoorbeeld jouw doel dat je bezoekers een contactformulier invullen? Dan is het invullen van dit formulier voor jou de gewenste conversie. Op een webshop is een conversie vaak de aanschaf van een product door een bezoeker. Conversies zijn dus eigenlijk het belangrijkste onderdeel van jouw website. Als je geen conversies maakt, heb je ook geen succesvolle website. Je vergaart dan immers geen nieuwe klanten.

Hoeveel conversies je maakt kan uitgedrukt worden in hoeveelheden, maar ook in een ratio. Dat wordt het conversieratio genoemd. Een conversieratio geeft aan hoeveel procent van je bezoekers een conversie maakt. Stel bijvoorbeeld dat je honderd bezoekers krijgt en tien van deze bezoekers bestellen een product op je webshop. Deze tien mensen maken dan dus een conversie. Dat betekent dat je conversieratio 10% is.

Je berekent het conversieratio door middel van de formule:
aantal conversies / aantal bezoekers x 100%.

Zo kun je eenvoudig zelf je conversieratio berekenen. Wat een goed conversieratio is, is bij elke webshop anders. 

Het-Conversieratio
Voor sommige mensen is een conversieratio van 1% al erg hoog, anderen streven naar 10%. Het gaat er vooral om dat je dit ratio verbetert.
Zachte-harde-conversies

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten conversies. Het belangrijkste verschil is dat tussen zachte en harde conversies.

Een zachte conversie zorgt niet direct, maar indirect voor een verhoogde omzet. Denk daarbij aan het invullen van een contactformulier of het inschrijven voor een nieuwsbrief. Uiteindelijk kan deze zachte conversie er natuurlijk voor leiden dat de klant iets gaat kopen en daarom je omzet verhoogt.

Een harde conversie zorgt direct voor een hogere omzet, bijvoorbeeld omdat de klant meteen een aankoop doet op de webshop of een betaald abonnement aanschaft.

Hoe weet je nou precies hoeveel conversies je hebt en wat je conversieratio is? Je kunt dit op een aantal manieren meten. De meeste mensen gebruiken hiervoor echter Google Analytics. Google Analytics is een handige tool die gebruik maakt van een heleboel handige zoekfuncties van Google. 

Belangrijk is dat je kunt zien hoe je klanten op je website terecht zijn gekomen. Ze kunnen bijvoorbeeld van social media komen of via Google of Google AdWords op je website belanden. Ook kunnen ze wellicht via een andere website door zijn verwezen naar jouw website.

Hoe-meet-je-Conversie
Je kunt via Google Analytics een heleboel over je klanten zien.
Social media of Google AdWords reclames

Een conversieratio geeft aan hoe succesvol jouw reclames zijn geweest. Daarom is het slim om je conversieratio uit te rekenen na een social media of Google AdWords reclame campagne. Google Analytics berekent voor je hoeveel conversie je campagnes je hebben opgeleverd. Ook berekent de tool hoeveel de campagne je heeft gekost of hoeveel winst je hebt gemaakt.

Het is verstandig om van tevoren alvast te bepalen hoeveel iedere conversie mag kosten. Zo hoef je niet onverwacht meer te betalen dan verwacht en hoef je je campagne niet vroegtijdig te beëindigen. Hoe meer conversies je krijgt met je campagne, hoe goedkoper je campagne dus uiteindelijk wordt.

Conversie optimalisatie betekent dat je ervoor zorgt dat je bezoekers de gewenste conversie laat uitvoeren. Dit kun je op vele manieren doen en het is een ingewikkeld en continu proces. Denk daarbij aan het meten en analyseren via Google Analytics en het constant bijstellen van je website en je campagnes.

Er zijn vele manieren om je conversies te optimaliseren. Denk daarbij aan het creëren van campagnes via Google AdWords of via social media. Instagram, LinkedIn en Facebook kunnen handige social media zijn om meer conversies mee te verkrijgen. Ook heatmaps is een belangrijke tool om je conversies mee te optimaliseren.

Hoe optimaliseer je je conversies
wat is heatmaps

Via heatmaps kun je je conversies maximaliseren. Heatmaps is een kaart van je website. Via heatmaps kun je zien welke knoppen en links vooral worden aangeklikt door je bezoekers. Zo weet je welke dingen op je website wel of niet werken en of de knoppen wel opvallend genoeg zijn. Ook kun je op deze manier bepalen of de call-to-action op de goede plaats op de website staat.

Via heatmaps zie je dus een handig overzicht van welke delen van je website het goed en minder goed doen. Zo kun je gericht gaan optimaliseren en de minder goede delen van je website aanpakken. Ook kun je op deze manier bepalen dat sommige investeringen juist minder zinvol zijn.

Conversie attributie is een speciale vorm van conversies maken. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wat conversie attributie precies inhoudt en wat het voor jou kan betekenen.

Conversie attributie betekent dat je een conversie aan een bepaalde bron kan linken. Je weet dan bijvoorbeeld dat de bezoeker die de conversie heeft gemaakt via een bepaalde bron op jouw website is gekomen.

Denk daarbij aan een verwijzende site, een zoekmachine of social media. Conversie attributie is erg belangrijk, omdat je er op deze manier achter komt welke campagnes en verwijzende sites goed werken en welke niet.

Wat is conversie attributie?
Wat zijn affiliate netwerken?

Je kunt je aansluiten bij bepaalde netwerken die ervoor moeten zorgen dat jij meer conversies gaat krijgen. Denk daarbij aan een affiliate netwerk. Een affiliate netwerk is een bureau dat aan affiliate marketing doet. Het bureau beschikt over een ruim aanbod aan adverteerders en een ruime vraag naar affiliate marketing.

Je kunt je campagne aanbieden bij zo’n affiliate netwerk. Dit netwerk gaat dan voor je kijken bij welke affiliates deze campagnes het beste geplaatst kunnen worden. Zo heb je een veel groter bereik dan wanneer je zelf naar affiliates gaat zoeken.

Affiliate marketing is een soort van online marketing. Adverteerders betalen ervoor om hun campagnes op de webpagina’s of social media van de affiliates te kunnen plaatsen. Wil je graag een campagne voeren voor een website met kleding?

Dan kan het verstandig zijn om een advertentie te plaatsen op een belangrijk Instagram account over kleding. Dit Instagram account is dan de affiliate en jij bent de adverteerder. Vaak betaal je met affiliate marketing alleen als je een conversie krijgt. Mocht de campagne dus op niets uitlopen, dan hoef je ook niets te betalen. De affiliate ontvangt meestal een percentage van de omzet die jij extra hebt gemaakt door deze campagne.

Wat is affiliate marketing
wat is een advertentiebureau

Een advertentiebureau kun je vergelijken met een affiliate netwerk. Een advertentiebureau verkoopt de campagnes van de adverteerders echter niet aan affiliates, maar aan uitgevers. Het advertentienetwerk regelt de verkoop van deze uitgever en de inkoop van de adverteerders.

Hiervoor betaal je het bureau een vergoeding. Je kunt hiermee meer conversies en dus meer omzet maken. Ook kan het je kosten besparen, omdat je niet steeds zelf op zoek moet naar goede websites om je advertenties op te plaatsen.

Ja, help mij met de conversie

Maak van je website een geautomatiseerde verkoper 😉

[brb_collection id="4445"]