Webshop starten tijdens Corona? Succesvol profiteren met 15 Tips

Succesvolle handleiding voor startende ondernemers

Gratis #15 tips

Start een webshop tijdens de Coronacrisis

Al een geruime tijd maken we steeds meer gebruik van webshops om spullen te kopen. In de tijden dat de Corona-crisis is ontstaan, zoeken steeds meer winkeliers naar een mogelijkheid om hun producten en diensten aan te blijven bieden. Een daarvan is een webshop. Maar hoe start je dan een webshop die direct succes oplevert? Aan de hand van onderstaande tips word je op weg geholpen om succesvol te profiteren van het virus en de klanten aan jou te kunnen binden.

Dankzij de Coronacrisis sluiten steeds meer fysieke winkels hun deuren. De kansen nemen dus alleen maar toe, zolang je maar weet waar je moet gaan kijken. Voornamelijk nieuwe kleding, boodschappen of cadeautjes kunnen niet meer aangeschaft worden. Je kunt daarom hier jouw kansen gaan zoeken.

Mensen gaan immers online op zoek naar die nieuwe broek, een trui of een aardigheidje voor iemand waar ze nu niet op bezoek kunnen. Daarnaast doodt het voor consumenten de verveling, omdat zij thuis alles al gedaan hebben. Het resultaat is dat zij op zoek gaan naar nieuwe spullen en hun geld via de online wegen uit gaan geven.

TIP #1 - Bekijk welke producten je aanbiedt

Denk daarbij ook aan kinderspeelgoed en knutselmaterialen. Nu de scholen dicht zijn, zitten veel kinderen thuis en moeten de ouders op zoek naar nieuwe manieren om de kinderen dingen aan te leren en bezig te houden. Speelgoed, spelletjes en knutselmaterialen doen het daarom altijd goed om te profiteren van de Coronacrisis.

Je kunt hiermee overuren draaien als je weet hoe je dit het beste aan kunt gaan pakken. Zorg er daarom voor dat je de spullen voor kinderen inkoopt en ga aan de slag met het opbouwen van de website. Je gaat merken dat je direct omzet gaat genereren en dat de consumenten naar jouw webshop getrokken worden.

Besteed voldoende tijd aan jouw webshop. Niet alleen moet je weten wat je verkoopt, maar je moet ook tijd besteden aan het opzetten van een webshop. Je kunt hiervoor verschillende platforms gebruiken, die allemaal een andere uitstraling hebben. Houd hierbij in het achterhoofd dat de consumenten de gewenste artikelen snel willen vinden. Een omslachtige website is daarom nooit handig.

Oriënteer je daarom eerst in de mogelijkheden voordat je begint met het aanbieden van de spullen. Je kunt hier eventueel ook hulp voor inschakelen. Er zijn voldoende experts die binnen een korte tijd en tegen een kleine vergoeding jouw gehele website onder handen kunnen nemen, zodat je gelijk kunt starten.

TIP #3 - Gebruik de beschikbare tijd
TIP #4 - Zorg voor een stabiele inkomstenbron

De Corona-crisis zorgt ervoor dat veel inkomsten wegvallen. Een succesvolle webshop starten is daarom van belang. Je wilt er in de toekomst immers ook nog wat aan overhouden. In eerste instantie zul je moeten investeren in het opzetten van de website en het aanschaffen van spullen, maar als dit zover is, kun je alleen nog maar profiteren.

Hierbij moet je wel zorgen dat je de juiste kennis hebt. Begin daarom niet alleen met het opzetten van de webshop, maar ook met het inlezen in waar je precies op moet letten om de webshop tot een succes te brengen. Er zijn hier veel theorieën over geschreven, waarmee je direct kunt gaan starten.

Een webshop starten tijdens Corona kent verschillende valkuilen en veelgemaakte fouten. Je moet ervoor zorgen dat je deze gaat voorkomen. Veel mensen beginnen met het verkopen van alles. Echter moet je jezelf maar op een ding gaan concentreren, zodat je op gaat vallen tussen de concurrentie, ook weet je beter waar je het over hebt als klanten met vragen naar jou toekomen.

Wil je jezelf bijvoorbeeld richten op kinderen als doelgroep, zorg dan dat je een aantal producten verkoopt en het daarbij laat. Ga daarnaast geen gereedschap verkopen, want hiermee weet de klant niet meer wat jouw specialisatie is.

Portret-dieetiste.jpg

Een website die er leuk uitziet, is een ding. Een website die goed gevonden wordt door de zoekmachines is een heel ander verhaal. Hier komt meer bij kijken dan alleen de producten aanbieden door middel van plaatjes en een korte omschrijving.

SEO is nodig om hoog in de zoekresultaten te bekomen. Je zult dus goede teksten moeten schrijven met de juiste zoektermen en de landingspagina’s toe moeten voegen.

Zelfs wanneer de website in feite klaar is en jouw webshop al opgestart is, is het van belang dat je deze blijft onderhouden. In eerste instantie is dit voornamelijk bedoeld om de conversie beter te laten verlopen.

De pagina’s waar mensen snel weggaan moeten weer een opfrisbeurt krijgen en je kunt het menu ook overzichtelijker maken. De logische indeling is in eerste instantie soms nog zoek, waardoor je dit in de beginfase nog aan kunt passen.

Lynn Claessen 02
TIP #8 - Zorg voor volledige productinformatie

In eerste instantie kan de productinformatie nog niet volledig zijn. Echter moet je ook dit goed gaan onderhouden. De productpagina’s zijn immers de pagina’s waar jouw klanten besluiten om jouw aanbod aan te schaffen.

Een goede tekst in combinatie met SEO en een goed onderhouden website zorgen er daarom voor dat je meer producten gaat verkopen. Zorg daarbij voor korte en bondige teksten, waarin alles vermeld staat wat een klant moet weten. Begin met een samenvatting en werk deze daarna duidelijk uit.

In de Nederlandse wet is opgenomen dat consumenten de producten mogen retourneren wanneer iets niet naar wens is. Je moet dit ontbindingsrecht altijd vermelden op de website, omdat een klant anders 12 maanden mag retourneren in plaats van jouw gestelde termijn.

Daarnaast kun je flinke boetes ontvangen als je je niet aan dit recht houdt. Informeer daarom altijd over dit recht door middel van algemene voorwaarden en zorg eventueel voor een formulier waarmee de klant dit aan kan vragen. En betaal de klant ook te allen tijde terug.

TIP #8 - Houd je aan de informatieplicht
TIP #7 - Houd je aan het ontbindingsrecht

Net als het ontbindingsrecht moet je jezelf ook aan de informatieplicht houden. Je moet daarom altijd duidelijke en juiste informatie verschaffen op jouw website. Zo moeten de naam van het bedrijf in combinatie met het KvK nummer en BTW nummer altijd op de website staan. Ook een telefoonnummer of e-mailadres is gewenst, kun je informatie over de klachtafhandeling geven en leg je de verschillende betaalmethoden uit.

Vergeet dan ook niet om de levertijd en bezorging mee te nemen in het verhaal, zodat de klant een helder beeld krijgt van jouw diensten.

Een webshop starten tijdens Corona gaat veel concurrentie opleveren. Je moet daarom goed kunnen verwoorden waarom jouw producten uniek zijn ten opzichte van die van jouw concurrentie. In eerste instantie ga je hier niet goed uitkomen en moet je er lang over nadenken. Echter is het een gemiste kans als je deze punten niet kunt verwoorden.

Zorg er daarom voor dat de Unique Selling Points op de verschillende pagina’s toegevoegd worden. Door dit in de header of footer te doen, staan ze direct op alle pagina’s vermeld en weten jouw klanten waar ze aan toe zijn.

TIP #11 - Vermeld jouw Unique Selling Points
TIP #12 - Begin met weinig investeringen

Het klinkt wellicht vreemd, maar ook met weinig tot geen investeringen kun je een webshop starten tijdens Corona. Je kunt dit namelijk gewoon vanuit huis doen, waardoor een groot pand niet nodig is en er dus ook geen huur bij komt kijken.

Daarnaast kun je in eerste instantie werken door middel van dropshipping. Zo hoef je geen voorraad op te bouwen en worden de producten pas ingekocht als er een bestelling geplaatst is. Je kunt dus met alleen een investering in de website al een heel eind komen als je net pas gestart bent zonder hiervoor een groot eigen vermogen te hebben.

Als je toch met een voorraad wilt starten, is het van belang dat je een ruimte in huis vrijmaakt om de spullen op te bergen. Denk daarbij aan die ene kamer die je niet gebruikt of een garage. Hier kun je alle spullen overzichtelijk bij elkaar zetten, waardoor je de bestellingen direct kunt pakken en kunt versturen. Het zorgt niet alleen voor een snelle levering, maar ook orde om jouw webshop tot een succes te maken.

Je kunt immers snel inspringen als een product op dreigt te raken, doordat je ziet wat er nog van een bepaalde stapel over is.

TIP #13 - Zorg voor extra ruimte in huis
TIP #14 - Word actief op social media

Een webshop starten tijdens Corona kan alleen maar succesvol worden als je ook mensen gaat bereiken. Hiervoor is niet alleen een goed vindbare webshop van belang, maar ook social media. Zet daarom ook een speciale pagina op via Facebook, waarbij je jouw producten nog eens extra promoot.

Door actief te zijn op social media gaan de klanten vanzelf hun weg vinden naar jouw webshop en kun je succesvol profiteren van het virus. Zolang je pakkende teksten kunt schrijven en mensen kunt inspireren, kun je er alleen maar profijt van hebben.

Het klinkt wellicht logisch: maar als jouw webshop succesvol wordt, moet je zelf ook meegroeien binnen het bedrijf. Ondernemen is immers meer dan alleen de producten verkopen. Je moet jouw kennis up-to-date houden over bepaalde producten en de ontwikkelingen binnen de markt, maar ook bij blijven leren over onder andere boekhouding, wetgeving en tijdsmanagement.

Een webshop starten tijdens Corona geeft jou in ieder geval voldoende tijd om jouw kennis te vergroten en binnen het bedrijf te groeien.

Ja, help mij met de conversie

Maak van je website een geautomatiseerde verkoper 😉

[brb_collection id="4445"]